Brand vernielt historisch kasteel Boterlaarhof

Artikel GVA - 11 juni 2015

Het heeft gebrand in kasteel Boterlaarhof. Het historisch gebouw is zwaar beschadigd en misschien wel reddeloos verloren.

Kasteel Boterlaarhof staat al ruim vijf jaar leeg. Maar de deur was niet afgesloten, alhoewel de curator hier meermaals op attent was gemaakt. Vandaag is er brand uitgebroken en is het historisch erfgoed van Deurne zwaar beschadigd.  Districtsschepen van financiën en ruimtelijke ordening Tjerk Sekeris (N-VA) is onmiddellijk naar de plaats van onheil getrokken. Sekeris: “Hoe de brand is ontstaan is nog niet geweten. Het vuur is begonnen op de zolder. De brandweer oordeelde dat die zolder te gevaarlijk was en heeft uiteindelijk besloten om het kasteel gecontroleerd te laten branden.”

Heemkundige Ludo Peeters reageert erg boos: “Dit is het gevolg van een laksheid die onvergeeflijk is. De officiële instanties hadden kunnen ingrijpen en de curator verplichten om dit gebouw af te sluiten. Ze hadden het desnoods zelf kunnen doen.” Volgens de heemkundige waren er voldoende pistes om een nieuwe bestemming aan het kasteel te geven. Peeters: “Er was de vraag naar een jeugdcentrum. Of het had de zetel van een aantal natuurverenigingen zoals Natuurpunt en Regionaal landschap De Voorkempen kunnen worden. “

Vergadering met de curator was voorzien voor morgen.

De jarenlange leegstand van het kasteel is te wijten aan het juridisch kluwen waarin het gebouw verstrikt zit. Districtsschepen Sekeris (N-VA) volgt de zaak van nabij: “Op het adres van het kasteel staan vijf vennootschappen ingeschreven die onderling verweven zijn. Vier van de vijf zijn echter in faling.” De schepen ontkent dat het districtsbestuur de zaak op haar beloop liet: “We hebben inderdaad meerdere keren aan de curator gevraagd om de zaak degelijk af te schermen. Maar gezien de enorme schuldenlast waren dit voor hem kosten op een sterfhuis. Tot we enkele tijd terug een pv hebben laten opstellen. Dan heeft hij contact met ons opgenomen.” Want het districtsbestuur was wel degelijk op zoek naar een oplossing. De schepen had bijgevolg een ontmoeting gepland met de curator die morgen zou doorgaan.  Sekeris: “Wij wilden in de eerste plaats het gebouw verwerven om er een jeugdcentrum in te herbergen. Als dit financieel te hoog gegrepen zou zijn was er nog altijd iemand die in het kasteel een B&B en tearoom wilde onderbrengen. Daarvoor zou er dan wel een aanpassing van het BPA nodig geweest zijn. Maar ook daarvoor zouden wij dan geijverd hebben.”

Hoe het verder moet is nu een open vraag.